Σύγχρονες Λογιστικές Υπηρεσίες | Αδαμάντιος Λώλος | Ιουστίνα Μιχελαράκη

ΕΦΚΑ: Στο efka.gov.gr με κωδικούς taxisnet ανέβηκαν τα ειδοποιητήρια-Πατήστε εδώ για να δείτε τις εισφορές σας

03 Φεβ

ΕΦΚΑ: Στο efka.gov.gr με κωδικούς taxisnet ανέβηκαν τα ειδοποιητήρια-Πατήστε εδώ για να δείτε τις εισφορές σας

Άνοιξε η ηλεκτρονική υπηρεσία στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ «efka.gov.gr» όπου οι ασφαλισμένοι μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στις εισφορές τους, με τον κωδικό TAXISNET και στη συνέχεια με τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ τους.

Εκεί θα υπάρχει και ο 25ψήφιος κωδικός πληρωμής, που θα γίνεται μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος (ΔΙΑΣ) με εντολές πληρωμής ή με άμεση χρέωση λογαριασμού.

Προσοχή. Για τις εισφορές που έχουν δημιουργηθεί έως 31/12/16 οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία που ίσχυε, καθώς αυτές θα εισπράττονται μέσω των «παλαιών» συστημάτων.

Τις νέες μηνιαίες εισφορές που θα πρέπει να καταβάλουν τους πρώτους δύο μήνες – του μηνός Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου και του μηνός Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου – θα δουν από σήμερα έως και τις 17 Φεβρουαρίου συνολικά 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες στα ειδοποιητήρια τα οποία, σταδιακά, αρχίζει να αναρτά ο ΕΦΚΑ στην ιστοσελίδα του (www.efka.gov.gr) και θα στείλει ταχυδρομικά στις διευθύνσεις των ασφαλισμένων.

Τυχόν απορίες ή διαφωνίες των ασφαλισμένων θα πρέπει να «λυθούν» πριν από τις 28 Φεβρουαρίου είτε τηλεφωνικά στη γραμμή εξυπηρέτησης 1555 είτε με την προσέλευση στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ (πρώην Ταμεία) καθώς η καθυστέρηση καταβολής θα έχει ως συνέπεια τη δημιουργία οφειλής με επιβάρυνση 8% σε ετήσια βάση, τη μη έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας και ενδεχομένως την απώλεια «καλύψεων» (π.χ. υγείας).

«Ο έλεγχος και η ταυτοποίηση των στοιχείων, με τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ και τον ΑΜΑ έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολο», σημειώνουν στελέχη του ΕΦΚΑ που, πάντως, δεν αποκλείουν να υπάρξουν προβλήματα ή να σταλούν ειδοποιητήρια ακόμη και σε ασφαλισμένους που έχουν αποβιώσει.

Το τελικό ύψος των εισφορών, ωστόσο, θα βεβαιωθεί μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων του 2016 παρέχοντας τη δυνατότητα συμψηφισμών με τα ποσά τα οποία, στο μεταξύ, θα έχουν καταβληθεί μέσω των τραπεζών και των ΕΛΤΑ.

Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται η δυνατότητα μερικής καταβολής των εισφορών, δηλαδή όταν ο οφειλέτης καταβάλλει μόνο ένα τμήμα της μηνιαίας οφειλής, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις θα επιβάλλονται μόνο στο ποσό που υπολείπεται κάθε φορά.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΑΣ

Για να είστε πάντα ενημερωμένοι πατήστε στη σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/taxbrain.gr/