Σύγχρονες Λογιστικές Υπηρεσίες | Αδαμάντιος Λώλος | Ιουστίνα Μιχελαράκη

«Τσουχτερή» η αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων

«Τσουχτερή» η αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων

xrimata-xartonomismata-euro

Υψηλούς φόρους και προσαυξήσεις από 50% έως και 60% θα αντιμετωπίσουν οι φορολογούμενοι που θα προχωρήσουν στην αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων τους, που βρίσκονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, προκειμένου να αποφύγουν αυστηρότερες κυρώσεις και ποινικές διώξεις.

Το σχετικό σχέδιο νόμου, με το οποίο θα δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στους μη συνεπείς που έχουν «μαύρα» χρήματα να τα φανερώσουν οικειοθελώς, βρίσκεται ήδη στην τελική φάση επεξεργασίας του και οι τελευταίες «πινελιές» αναμένεται να μπουν με την έλευση των δανειστών στην Αθήνα στα μέσα του μήνα, προκειμένου να κατατεθεί το επόμενο εικοσαήμερο στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, οι φόροι και προσαυξήσεις με τους οποίους θα βρεθούν αντιμέτωποι οι εν λόγω υπόχρεοι θα κυμανθούν από 50% έως και 60%, ως εξής:

·         με 50% θα φορολογηθούν τα κεφάλαια που αποκαλυφθούν οικειοθελώς εφόσον δεν έχει αρχίσει ο έλεγχος της Εφορίας

·         στο 55% θα ανέλθουν οι φόροι και προσαυξήσεις εφόσον έχει ήδη διαταχθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες

·         στο 60% θα ανέρχεται η συνολική επιβάρυνση των υπόχρεων στις περιπτώσεις που ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί και η υπόθεση εκκρεμεί στα δικαστήρια.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με βάση τις διατάξεις του σχεδίου νόμου:

1. Οι υπόχρεοι οι οποίοι αποκαλύπτουν αδήλωτα εισοδήματα θα πρέπει να προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία, όπως κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, που να αποδεικνύουν το έτος που αποκτήθηκαν τα εισοδήματά τους.

2. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εξοφλήσει τον φόρο που θα προκύψει εφάπαξ, ή σε μικρό αριθμό μηνιαίων δόσεων, εξετάζεται εάν θα τύχει κλιμακωτής έκπτωσης στο συνολικό ποσό επί των προσαυξήσεων.

3. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και είναι τοποθετημένα σε διάφορους τίτλους ή σε πιστωτικά ιδρύματα.

Θα πρέπει να αναφερθεί βέβαια ότι ακόμη και τα κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών παραδέχονται πως το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, σχετικά με το ύψος των συντελεστών, δεν παρέχει και πολύ ισχυρά κίνητρα για την αποκάλυψη των κρυφών εισοδημάτων.

Παρ’ όλα αυτά υπογραμμίζουν ότι το τελικό αποτέλεσμα της φορολόγησης δεν απέχει πολύ από τους φόρους που θα είχαν καταβάλλει οι εν λόγω υπόχρεοι, εάν τα εισοδήματά τους είχαν φορολογηθεί με τους συντελεστές του έτους απόκτησής τους.

 

Συν τοις άλλοις, επισημαίνουν ότι ο «πέλεκυς» θα είναι πολύ πιο βαρύς εάν κάποιοι προτιμήσουν να συνεχίσουν να κρύβονται, καθώς αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί για πολύ, δεδομένου ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν λίστες και ονόματα που έχουν φοροαποφύγει μέσω συγκεκριμένων διασταυρώσεων, αλλά και ελέγχου κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών.

Πηγή